Лечение аденовирусной инфекции

 

Лікування аденовірусної інфекції у дітей 

 

Дітей з аденовірусної інфекцією лікують вдома. Виняток становлять діти з важким перебігом аденовірусної інфекції або з приєдналися ускладненнями. Дітям з типовим перебігом призначають постільний режим. Дитині необхідно забезпечити повний спокій і ретельний догляд. Тривалість постільного режиму становить весь період з підвищеною температурою і 2-3 дні після нормалізації температури. Але до зникнення всіх клінічних явищ дитина має бути огороджений від фізичних навантажень, режим повинен залишатися щадним. Харчування при лікуванні аденовірусної інфекції у дітей повноцінне. Слід пам'ятати, що якщо дитину турбує нудота, якщо він відмовляється від їжі, не потрібно змушувати дитину їсти, це може утяжелить його стан. При адекватному режимі і харчуванні нудота швидко пройде і дитина сама повернеться до звичного харчування. Рекомендується давати рясне гаряче питво, чай з малиною, киселі, теплі морси і компоти. Вся їжа повинна бути теплою. Якщо температура дитини нижче 38,5 ° C, немає необхідності в її зниженні медикаментозними препаратами. Можна прикладати змочені в холодній воді компреси. Якщо температура не знижується, можна давати дитині жарознижуючі препарати. При вираженому сухому кашлі починають лікування з прийому грудного збору у вигляді гарячого відвару. Допомагає також лужне питво у вигляді гарячого молока з невеликою кількістю (на кінчику ложки) соди. Якщо дитина відмовляється від молока, можна напувати його підігрітими лужними мінеральними водами. Якщо кашель носить вологий характер з важко відхаркувальною мокротою, можна застосовують відхаркувальні препарати (бронхолітин, АЦЦ), якщо кашель тривалий, сухий, незагойною, доцільніше буде застосовувати препарати, що пригнічують кашель. При ураженні очей необхідно захистити дитину від яскравого денного світла. Можна промивати очі дуже слабким розчином марганцівки (ледь бузковим) або неміцним відваром чаю. В очі закапують левоміцітіновие очні краплі. Для того щоб закапати дитині краплі, потрібно повернути його голову трохи набік і закапати 1-2 краплі у внутрішній кут ока, так щоб крапля під нахилом скла по поверхні ока. Для того щоб закапати краплі в інше око, потрібно повернути голову дитини в іншу сторону. Для цього потрібно попросити дитину подивитися нагору і, трохи відтягнувши край нижньої повіки вниз, видавити в порожнину 1-3 мм мазі. При нежиті можна промивати ніс слабким сольовим розчином за допомогою шприца або закопувати в ніс судинозвужувальні краплі. Слід уникати тривалого застосування крапель (не більше 5-7 днів), так як вони можуть викликати тимчасову дисфункцію слизової оболонки. Як загальнозміцнюючу терапії можна застосовувати вітаміни, особливо вітамін С у вигляді драже або відвару шипшини. Можна застосовувати теплі ножні ванночки і гірчичники на груди.
Після одужання потрібно стежити за тим, щоб дитина не переохолоджувався, тепло одягався. Слід відгородити його на кілька тижнів від занять фізкультурою.
Антибактеріальне лікування аденовірусної інфекції у дітей призначається індивідуально за наявності ускладнень у вигляді отитів, синуситів, пневмоній ит. д.
У комплексі з вищеописаними лікувальними заходами у дітей зі зниженим імунітетом (часті ГРВІ, рахіт, недостатнє харчування) при тривалому інфекційному процесі або приєдналися ускладненнях необхідно застосовувати препарати, що стимулюють захисні властивості організму.

Комментариев нет: